Iho ja aurinko

Auringon säteilyn kanssa kannattaa olla varovainen. Runsas UV-säteilyn määrä ja ihon palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään. Auringolta suojautuminen kannattaa, sillä jopa 95 % ihosyövistä olisi ehkäistävissä turvallisella aurinkokäyttäytymisellä.

 


Ihosyövän ehkäisytyö

Koska ihosyövän ehkäisyssä omalla toiminnalla on näin suuri merkitys, olemme valinneet ihosyöpien ehkäisyn tärkeäksi teemaksi terveyden edistämistyössämme. Ihosyöpien ehkäisytyössämme on kaksi keskeistä kärkeä: esikouluikäisten auringolta suojautumisen ohjaus sekä ihosyövän varhaisen tunnistamisen edistäminen.

Syöpäjärjestöjen Ilman syöpää -sivustolta voit lukea lisää, miten ja miksi luomia kannattaa tarkkailla ja Kaikki syövästä -sivustolta saat lisätietoa ihosyövistä.

Sivu avautuu uudessa ikkunassaTarkkaile luomiasi Sivu avautuu uudessa ikkunassaLue lisää ihosyövästä
Lapsi istuu kädessään aurinkorasvatuubi.

Esikouluikäisten aurinkosuojauksen ohjaus

Tiedotamme joka vuosi esikouluikäisten lasten perheille sekä esikouluille auringolta suojautumisen merkityksestä. Tavoitteemme on tavoittaa aina koko ikäluokka esikoulujen kautta. Pienet lapset suojataan hyvin auringolta, mutta kouluikää lähestyttäessä ihon palamisen riski kasvaa, kun lapsi liikkuu paljon yksin ilman vanhempiaan.

Toiveemme on, että ihon suojaaminen auringolta olisi pian samanlainen itsestäänselvyys kuin hampaiden harjaaminen aamuin illoin, jotta tulevaisuudessa yhä harvempi sairastuisi ihosyöpään.

Käsi puristaa aurinkorasvapullosta voidetta.

Ihosyövän varhaisen tunnistamisen edistäminen

Yhdistyksemme tavoitteena on vähentää huolta ihomuutoksista sekä lisätä tietoisuutta luomien muutoksista sekä ultraviolettisäteilyn vaikutuksista ihoon.

Järjestämme luomihuolipäiviä, joissa huolestuttavat iho- ja luomimuutokset tarkastaa ihotautilääkäri. Katso lisätietoa ja tulevat luomihuolipäivien ajankohdat tapahtumakalenteristamme.

 

Luomihuolipäivät

Järjestämme luomihuolipäiviä toistaiseksi vain Etelä-Savossa yhteistyössä Etelä-Savon hyvinvointialueen kanssa. Huolestuttavat ihomuutokset tarkastaa hyvinvointialueen ihotautilääkäri, joka antaa tarvittaessa jatkotoimintaohjeet. Tarkastuksen yhteydessä ei tehdä toimenpiteitä. Luomihuolipäivän tarkastusmaksu on 30 euroa, maksu maksetaan paikan päällä Saimaan Syöpäyhdistykselle (käteinen/pankkikortti). Tarkastusmaksu on kaikille sama eikä osallistuminen edellytä yhdistyksen jäsenyyttä.

Seuraavat luomihuolipäivät Mikkelissä ja Savonlinnassa ovat syksyllä 2025. Kun ajankohdat tarkentuvat, tiedotamme päivämäärät ja ajanvarausohjeet tällä sivulla ja tapahtumakalenterissamme.

Etelä-Karjalan alueen asukkaille:

Etelä-Karjalan alueella asuvan kannattaa kysyä vapaita aikoja luomihuolipäiviin Etelä-Karjalan hyvinvointialueen keskitetystä ajanvarausnumerosta puh. 05 352 7260.  Voit kysyä iho- ja luomitarkastusta myös omasta työterveyshuollostasi.

Yksityisten ihotautilääkäreiden vastaanotot:

Sivu avautuu uudessa ikkunassaMehiläinen Sivu avautuu uudessa ikkunassaTerveystalo

Jos muutokset ihollasi askarruttavat

Voit keskustella huolestasi hoitajamme kanssa. Muistathan kuitenkin, etteivät yhdistyksemme sairaanhoitajat tarkasta luomia ja ihomuutoksia.

Sairaanhoitaja, Mikkeli

Liisa Kautto

Saimaan Syöpäyhdistys, Porrassalmenkatu 13 B, 50100 Mikkeli liisa.kautto@sasy.fi 040 767 4048
Sairaanhoitaja, Pieksämäki

Jaana Jormakka

Saimaan Syöpäyhdistys, Lampolahdenkatu 6, 76100 Pieksämäki jaana.jormakka@sasy.fi 040 767 4043
Terveydenhoitaja, Savonlinna

Janna Puurunen

Saimaan Syöpäyhdistys, Tulliportinkatu 1-5 B 40, 57100 Savonlinna janna.puurunen@sasy.fi 040 767 4033
Sairaanhoitaja, Lappeenranta

Jaana Lemetyinen

Saimaan Syöpäyhdistys, Maakuntagalleria, Kauppakatu 40 D, 53100 Lappeenranta jaana.lemetyinen@sasy.fi 0400 728 192