Vertaisryhmät

Syöpädiagnoosi on pelottava kokemus. Yhdistyksemme tarjoaa vertaisryhmiä, joissa syöpään sairastuneet ja läheiset voivat jakaa kokemuksiaan, tunteitaan ja ajatuksiaan turvallisessa ympäristössä. Vertaisryhmät ovat tärkeä osa toipumisprosessia, ja niiden merkitys on moninainen.

Vertaisryhmässä voit löytää ymmärrystä ja tukea ihmisiltä, jotka ovat käyneet läpi samanlaisia haasteita. Tämä yhteisöllisyys voi auttaa lievittämään yksinäisyyden tunnetta syövän keskellä. Saman kokeneilta voit myös saada hyödyllisiä vinkkejä syövän kanssa pärjäämiseen.

 



Vertaisryhmiä on erilaisia

Yhdistyksemme tarjoaa monenlaisia vertaisryhmiä, jotta voimme parhaiten vastata osallistujien tarpeisiin. Ryhmätarjontamme vaihtelee hieman alueellisesti.  Vapaaehtoisten ohjaamat ryhmät tarjoavat vertaisuuteen pohjautuvaa tukea, kun taas sairaanhoitajiemme ohjaamissa ryhmissä sekä kursseilla keskitytään vertaiskokemusten jakamisen lisäksi myös tietopohjaisiin asioihin kuten stressinhallintaan, toivon ylläpitämiseen ja hyvinvointia edistäviin elintapoihin.

Osa ryhmistä on lyhytkestoisia ohjattuja pienryhmiä, joihin ilmoittaudutaan etukäteen. Osa taas on ns. avoimia ryhmiä, jotka kokoontuvat esimerkiksi kerran kuukaudessa ja joihin voi tulla aina silloin kun itselle sopii.

Ryhmiä järjestetään sekä kasvokkain että verkossa. Niitä ohjaavat sekä yhdistyksen työntekijät että koulutetut vapaaehtoiset ryhmänohjaajamme.

  • Hiljattain sairastuneiden ryhmä on tarkoitettu sinulle, jolla syöpähoidot ovat vielä meneillään tai niistä on kulunut aikaa korkeintaan vuosi. Ryhmä tukee selviytymistä syöpäkriisin keskellä. Ryhmässä huomaat, ettet ole ainoa syöpään sairastunut. Saman kokenut ymmärtää puolesta sanasta, mitä käyt läpi.

    Ryhmän koko on tavallisesti 4-8 henkilöä ja tapaamiskerran pituus osallistujamäärästä riippuen 1,5-2 tuntia. Teemoitettuja ryhmätapaamisia on yhteensä neljä. 

    1. Minun tarinani: Tutustuminen, mahdollisuus kertoa oma tarina omasta syöpäpolusta, keskustelua ryhmään kohdistuvista odotuksista.
    2. Syöpähoidot ja sivuvaikutukset: Tapaamiskerralla kuullaan sairaanhoitajan alustus syöpähoidosta ja niiden tyypillisimmistä sivuvaikutuksista. Keskustellaan kokemuksista ja saadaan vinkkejä sivuvaikutusten kanssa pärjäämiseen.
    3. Kriisin vaiheet: Tapaamiskerralla perehdytään kriisin vaiheisiin ja pohditaan omia tapoja ja mahdollisia uusia keinoja tunnistaa ja käsitellä tunteita kriisin keskellä.
    4. Kuntoutuminen ja elämässä eteenpäin: Ryhmässä suunnataan katsetta tulevaan ja unelmiin, saadaan tietoa kuntoutumista tukevista palveluista sekä tunnistetaan asioita, jotka tukevat arjessa selviytymistä.

    Ryhmään osallistuminen on maksutonta ja sitä ohjaa Saimaan Syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.

    Osa hiljattain sairastuneiden ryhmistämme toteutetaan verkossa etäryhmänä.

  • Tämä ryhmä on tarkoitettu sinulle syöpään sairastunut, joka kaipaat uusia näkökulmia, vertaistukea ja tukea kuntoutumiseen. Osallistuminen voi auttaa sinua hoitojen päättyessä. Ryhmässä pääset etsimään hyvinvointiasi lisääviä asioita ja huomaat, ettet ole yksin syövän kanssa.

    Työskentelyn pohjana käytetään Syöpäjärjestöjen opasta ”Työkirja syöpään sairastuneelle”. Ryhmän koko on tavallisesti 4-8 osallistujaa ja tapaamiskerran pituus osallistujamäärästä riippuen 1,5-2 tuntia.

    Ryhmätapaamisia on yhteensä viisi:

    1. Minun tarinani: Tutustuminen, mahdollisuus kertoa oma tarina omasta syöpäpolusta, keskustelua ryhmään kohdistuvista odotuksista. Tavoitteiden asettaminen ja lähtötilanteen arviointi.
    2. Mielen hyvinvointi: Mielen hyvinvointi joutuu koetukselle syöpään sairastuessa, joten sitä on kriisin keskellä erityisen tärkeää vaalia. Tapaamiskerralla pyritään tietoisesti löytämään omasta elämästä mielen hyvinvointia tukevia asioita.
    3. Liikunta ja ravitsemus: Tapaamiskerralla paneudutaan liikunnan ja ravitsemuksen hyvinvointivaikutuksiin ja siihen, millaisiin asioihin näissä kannattaa kiinnittää huomiota syöpään sairastumisen jälkeen.
    4. ”Jokeri” – ryhmäläisten valitsema hyvinvointiteema: Tapaamiskerran aihe valikoituu ryhmäläisten toiveen mukaan. Aihe valitaan kirjasta ”Työkirja syöpään sairastuneelle” (esimerkiksi uni ja palautuminen tai ihmissuhteet ja seksuaalisuus). Tavoitteiden toteutumisen arviointi.
    5. Elämässä eteenpäin – seurantatapaaminen: Seurantatapaaminen sovitaan ryhmän kanssa noin kahden kuukauden päähän neljännestä tapaamisesta. Ryhmässä keskustellaan arjesta, kuulumisista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Seurantapalaute.

    Ryhmään osallistuminen on maksutonta ja sitä ohjaa Saimaan Syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.

  • Vertaisryhmiä ja -tapaamisia ohjaavat pääasiassa koulutetut vapaaehtoisemme, osassa ohjaajana on myös sairaanhoitajamme. Niin vertaisilta kuin asiantuntijoilta saat uusia näkökulmia jaksamisesi tueksi. Myös paikallisosastomme kerhoissa ja kuukausitapaamisissa pääset tapaamaan muita samassa elämäntilanteessa olevia. Ryhmiä löytyy miehille ja naisille sekä eri paikkakunnilta.  Tarjontamme hieman vaihtelee alueellisen kysynnän sekä käytettävissä olevien ryhmänohjaajien mukaan.

    Voit etsiä sinua lähinnä olevaa ryhmää tapahtumakalenterista tai alempana olevalla hakusuodattimella.

    Tapahtumakalenteriin
  • Toimialueemme laajuuden vuoksi toteutamme ryhmiä myös verkossa. Verkkoryhmään voit osallistua vaikka kotisohvalta! Se sopii hyvin myös tilanteeseen, jossa esimerkiksi syöpähoitojen takia tulee välttää kontakteja. Syöpään sairastuneille sopivaa liikuntaa järjestetään niin ikään etätoteutuksena.

    Löydät seuraavaksi alkavat verkkoryhmämme tapahtumakalenterista tai alempana olevalla hakusuodattimella.

    Tapahtumakalenteriin

Naisia ulkona kävelysauvojen kanssa.

Liikuntaryhmät

Säännöllisestä ja monipuolisesta liikunnasta on hyötyä syöpähoitojen aikana ja niiden jälkeen. Ryhmässä voi myös kokea liikunnan iloa ja saada samalla kaipaamaansa vertaistukea. Tarjoamme monilla toimialueemme paikkakunnilla ohjattuja liikuntaryhmiä. Silloin tällöin meillä on myös yksittäisiä liikuntatapahtumia.

Syöpäjärjestöt tarjoavat myös maksuttomia etäliikuntatuokioita ja rentoutustunteja.

Löydä itsellesi sopivaa vertaistukea